21 Mart 2011 Pazartesi

KONTROL ELEMANI

KONTROL ELEMANI

Yapı denetim kuruluşunda görev alan kontrol elemanı, denetçi mimar ve mühendisin sevk ve idaresi altında görev yapar. Görevlendirildikleri yapılarda denetçi mimar ve mühendislerin vereceği görevi yerine getirir ve sorumluluğu altında bulunan işlerden dolayı denetçi mimar ve mühendisler müteselsilen sorumludur.
İstihdam Esasları:
Yapı denetim kuruluşunda görev alan kontrol elemanı mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ve elektrik mühendisinden oluşabilmektedir.

Yetki Sınırı:
Yapı denetim kuruluşlarında görev alan inşaat mühendisi ve mimar kontrol elemanları 30.000 m2; makina mühendisi kontrol elemanları 60.000 m2; elektrik mühendisi kontrol elemanları 120.000 m2 yapı inşaat alanına kadar yapıları denetleyebilirler.
Kontrol elemanları sadece bir il sınırları içerisinde görev yapabilirler.
Görev yapmak için gerekli belgeler:

  • İbraz edilen aslının idare tarafından tasdikli diploma sureti, noter tasdikli imza beyanı,
  • İlgili meslek odasına kayıt belgesi,
  • T.C. Kimlik numarası,
  • Sabıka kaydı olmadığına dair beyan,
  • Taahhütnameleri, (damga pulu taahhütnamenin verildiği yılın değerlerine göre) (İlgili yönetmelikteki formata uygun),
Kontrol Elemanlarının Görev ve Sorumlulukları:
Yapı denetim kuruluşlarının, 4708 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen görevleri kapsamında proje ve yapının denetimini yapmakla görevlidirler. Ayrıca, beton dökümüne ve beton numunelerinin, döküm yerinde laboratuar teknik elemanlarınca alınmasına gözetim ve nezaret ederler.

DENETÇİ

DENETÇİ

İlgili mühendis ve mimar meslek odalarına üyeliği devam eden ve Bakanlıkça denetçi belgesi verilmiş mühendis ve mimarları ifade eder.

Yetki sınırı:

Yapı denetim kuruluşlarında görev alan denetçi personelin ünvanlarına göre denetim yetkisi sınırları ve görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Proje ve uygulama denetçisi mimar, mimai projenin ilgili mevxzuata uygunluğunun ve yapının her safhasında bu projelere uygun yapılıp yapılmadığının denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır.
b) Proje ve uygulama denetçisi inşaat mühendisi, zemin etüdü raporuyla denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır.
Denetçi Belgesi Alanları:
· Proje inceleyecek ve inşaat denetimi yapacak olan mimar için "proje ve uygulama denetçisi",
· Proje inceleyecek ve inşaat denetimi yapacak olan inşaat mühendisi için "proje ve uygulama denetçisi",
· İnşaat denetimi yapacak inşaat mühendisi için "uygulama denetçisi",
· Proje inceleyecek ve inşaat denetimi yapacak olan makine ve elektrik mühendisleri için "proje ve uygulama denetçisi",
· Laboratuvarda görev yapacak olanlar için "zemin veya yapı malzemesi laboratuvar denetçisi"
olmak üzere toplam altı alanda verilmektedir.

Denetçi Belgesi Başvurusu Süreçleri:
  • Yapı Denetim Sistemi (YDS)'de bir hesap açılması
  • Mesleki bilgilerin Belge Başvurusu linkinden doldurulup başvurunun yapılması,
  • Yaptığınız başvurudan size bir başvuru numarası üretilecektir, bu başvuru numarasını YİGM'ye teslim ettiğiniz dilekçenin üzerine yazmanız süreci hızlandıracaktır!
  • Denetçi belgesi almak için gerekli evrakları YİGM'e teslim edilmesi
  • Evrakların Komisyon tarafından değerlendirilmesi
  • Komisyondan olumlu sonuç alınması durumunda belgenin şahsen YİGM'den teslim alınması
Komisyondan olumsuz sonuç alınması durumunda red nedeninin eksik evrak olması ve evrakların tamamlanabilir nitelikte olması durumunda 3. maddeden itibaren bir sonraki komisyonda değerlendirilmek üzere süreç tekrarlanır.
Belge alma aşamasında istenen belgeler:
  • Şantiyelerde iş görebileceklerine ilişkin olarak alınan sağlık raporu
  • Diplomasının veya yerine geçen belgenin aslı veya ibraz edilen aslının idare tarafından tasdiklenen sureti
  • İlgili meslek odasına kayıt belgesi,
  • T.C. Kimlik numarası ve iki adet vesikalık fotoğraf,
  • Sabıka kaydı olmadığına dair beyan,
  • Mesleğinde fiilen en az beş yıl çalıştığına ilişkin olarak ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler,
  • Yapı Denetim Sistemi'nin Hesap bölümünden alınacak imzalı Kullanım Sözleşmesi
  • Laboratuvar denetçisi mühendisler için beş yıllık fiili meslek süresinin en az üç yılı ilgili alanda olmak üzere laboratuvarda çalışıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler.
Mesleğinde fiilen en az 5 yıl çalışıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler,
E-1- Resmi Kurumlarda halen çalışanlar veya Emekli olanlardan:
E-1-a- Yapı Denetçisi Belgesi almak için;
12 Yıllık Mesleki deneyimlerini hizmet verdikleri ilgili idareden alınan, kişinin çalıştığı görevi, ünvanını ve çalıştığı dönemi açık tarih (gün/ay/yıl) olarak belirtilen, tarih ve sayılı, resmi kurum yetkililerince tasdik edilen (tasdik edenin adı, soyadı ve görev ünvanları) belge aslı veya “aslı gibidir” tasdikli fotokopisi (“Aslı gibidir” kurumundan yetkili birinin adı, soyadı, ünvanı, imzası ve resmi mührü olacak şekilde veya noterden yapılabilir.)
E-1-b- Statik Proje Denetçi Belgesi almak için:
Yapı Denetçisi Belgesi almak için gerekli belgelerin yanı sıra çalışırken kurumlarında hazırlamış oldukları veya onayladıkları projelerin en az 3 yıllık diliminin idarece tasdikli (ad ve soyadı, unvanı, imzası ve resmi mühürlü olacak) listelerin aslı ve/veya bu projelerin antetli bölümlerinin fotokopilerinin ilgili idarece “aslı gibidir,” tasdikli suretlerinin ibrazı gerekmektedir. (“Aslı gibidir” tasdiklerinde tasdik eden yetkilinin adı, soyadı, ünvanı, imzası ve resmi mühür olacaktır.)
E-2- Özel sektörde çalışan veya çalışarak emekli olanlardan.
E-2-a Yapı Denetçisi Belgesi almak için:
E-2-a-1 Firmalardan alınan belgelerde;
Kişinin çalıştığı görevi, ünvanını ve çalıştığı dönemi açık tarih (gün/ay/yıl) olarak belirtilmiş, firma yetkilisi veya yetkililerince imzalanmış tasdik edenlerin adı, soyadı ve firmaya ait kaşeyi taşıyan belge ile bu firmaların ilgilinin çalıştığı yıllardaki faaliyetini gösterir Ticaret Odası faaliyet belgelerinin asılları veya noterden “aslı gibidir” tasdikli fotokopilerinin ibrazı
E-2-a-2 Meslek Odalarından alınan belgelerde;
Meslek odalarına ait antetli yazılarda, ilgilinin T.U.S, Statik Proje Sorumlusu, SMS vb. olarak çalıştığı dönemin (gün/ay/yıl olarak) belirtilmiş olması ayrıca resmi kayıt tarih ve no’su ile birlikte oda yetkilisinin adı, soyadı ve unvan kaşesi ile mühür ve tasdik imzasının olması gerekmektedir.
Ek-2-2
E-2-a-3 Belediye Başkanlıklarından alınan belgelerde;
Belediye Başkanlarından alınacak yazılarda, belge talebi bulunan kişinin adı soyadı, hangi görevi (statik proje ve/veya fenni mesul) yürüttüğü, yapının pafta, ada, parsel numaraları ve yapıldığı tarihi belirtecektir.
Bu yazılar, ilgili kuruluşun antetli, tarih sayı, ve onaylayanın adı, soyadı ve görev ünvanı belirten yazı şeklinde olacaktır. Yazı ekleri de aynı şekilde tasdikli ve mühürlü olarak tanzim edilecektir.
kişilerce ibraz edilecek Yapı Ruhsatı veya Yapı Kullanma İzin Belgelerinin ilgili Belediye Başkanlığınca onaylanmış, onaylanan kişinin adı, soyadı, görev ünvanı ile Belediyenin mühürü olması şartı aranacaktır.
E-2-b Statik Proje Denetçisi Belgesi almak için;
Bu belgeyi almak için yapı denetçiliğinde gerekli olan belgelerin sunulması yanı sıra Meslek odaları ve ilgili idarelerin gözetiminde kişilerin hazırlayıp tasdik ettikleri ve sorumluluklarını üstlendikleri projelerin en az 3 yıllık diliminin idarece tasdikli (isim, unvan ve mühürlü) listelerinin aslı ve/veya bu projelerin antetli yüzleri fotokopilerinin ilgili idarece (Belediyeler, Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, Serbest Bölge Müdürlükleri) “aslı gibidir” tasdikli suretlerinin ibrazı gerekmektedir. (Aslı gibidir tasdiklerde isim, unvan kaşesi ve Resmi Mühür bulunacaktır.)
E-3) 3-E-2-a-1,E-2-a-2, E-2-a-3 ve e-2-b de belirtilen işleri Firmalarda çalışarak veya kendi iş yerinde yürüten kişinin ibraz ettikleri belgeleri “Kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca onaylı belge ile belgelendirilirler.” Hükmü doğrultusunda;
E-2-a-1 deki belgelerini S.S.K.’dan alacakları belgelerle teyit edebilirler. Eğer kişiler çalıştıkları firmaların ticaret odası faaliyet belgelerini ibraz etmiş iseler S.S.K. belgesinin dökümlü olmasına gerek kalmaksızın 12 yılı gösteriyor ise teyit belgesi olarak kabul edilebilecektir. Ayrıca bağlı olduğu meslek odası (isim, unvan ve oda mührüyle) yetkililerince onaylanmış bir belgeyle de bu çalıştığı yerlerin belirtilmesi halinde teyidi kabul edilecektir. (S.S.K. belgeleri ilgili Müdürlüğün antetli kağıtlarına yazılmış olacaktır)
E-2-a-2, E-2-a-3 ve E-2-b deki belgelerini BAĞ-KUR dan alacakları belge veya kendilerinin o yıllarda serbest olarak faaliyet gösterdiklerini ticaret odasından alacakları faaliyet belgesi veya bağlı bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğü/Defterdarlığından alacağı o tarihlerde vergi mükellefi olduğuna dair yazının ibrazı ile teyit ettireceklerdir. Bu yazılarda resmi yazı hüviyetinde (tarih, sayı, imza ve imzalayanların ad, soyadı ile ünvanlarının) olması şartı aranacaktır. Bu yazılar Başbakanlık Genelgesindeki yazışma kurallarına göre tanzim edilmiş olacaktır.
F. Laboratuarlarda görev alacak denetçi mühendisler için, 12 yıllık fiili meslek süresinin en az 3 yılını meslek içi ihtisas alanında çalıştığına dair kurum ve kuruluşlardan alınacak belgeler;
Ek-2-3
F-1- Resmi Kurum ve Kuruluşlarda çalışanlardan istenilecek belgeler:
Çalışılan idareden alınan veya alınacak hizmet belgesinde evrak tarih ve sayısının yanı sıra 12 yıllık hizmetinin en az 3 yılının Laboratuvarlarda fiilen çalışmış olduğunun belirtilmesi, ayrıca 3 yıllık laboratuar çalışmasının teyidinin, fiilen çalıştığı, imzaladığı veya onayladığı beton, zemin, demir çekme deney ve testlerinin herhangi birinden her yıla ait en az 3 adet belge aslı veya ilgili idaresinden onaylayanın adı, soyadı ve ünvanını belirtecek şekilde kurum mührü ile tasdik edilmiş “aslı gibidir” suretinin ibrazı ile yapılması gerekmektedir.
F-2- Özel Sektöre ait laboratuarlarda çalışanlardan istenilen belgeler:
Özel Sektöre ait laboratuarlardan alınan veya alınacak belgelerde, ilgili firmanın Ticaret Sicil Gazetesindeki amaç maddesinde laboratuar işletmeciliğine yer verilmiş olması veya müstakil laboratuarların Bayındırlık ve İskan Bakanlığından veya T.S.E. veya TÜRKAK’dan izin belgesi almış ve akredite olması gerekmektedir.
Belgelerin “ASLININ AYNIDIR” şeklinde tasdik edilmesi; Belgeyi veren resmi Kurum veya kuruluş yetkili veya yetkililerince, yetkili veya yetkililerinin adı, soyadı, ünvanı, imzası ve kurum veya kuruluşun resmi mührü olacak şekilde veya Noterler tarafından yapılacaktır.
Not: Denetçi Mimar/Mühendis Belgesi almak için belirtilen belgelerin her birini ayrı ayrı şeffaf poşetlere yerleştirdikten sonra, tamamını bir kapaklı naylon dosyaya konması ve dilekçe ekindeki dosyayla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı genel evrakına veriniz.
- Verilen denetçi belgeleri beş yıl için geçerlidir. Bu sürenin sonunda vize edilmeyen denetçi belgesinin kullanımına izin verilmez.
Denetçi Belgesi Almak Ücrete Tabidir.
Denetçi Belgesine ait Basılı Malzeme ve Danışmanlık Hizmet Bedeli olarak Türkiye Halk Bankası Ankara Demirtepe Şubesi Ankara Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Merkez Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü 389-05000003 Nolu Döner Sermaye Hesabına 100 TL(Denetçi Belgesi çıktıktan sonra) Yatırılarak Alınan Dekontla Birlikte Belge Almaya Şahsen Gelinmesi Gerekmektedir. (EFT kabul edilmemektedir.)

Vize İşlemleri İçin Gerekli Belgeler:
  • T.C. Kimlik numarası
  • Sabıka kaydı olmadığına dair beyan
  • Denetçi belgesinin aslı
  • İlgili meslek odasına kayıt belgesi
  • Şantiyelerde iş görebileceklerine ilişkin olarak alınmış olan sağlık raporu
  • 50 TL lik dekont

Yapı denetçilerinin görevleri:

Yapı denetim kuruluşlarının, 4708 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen görevleri kapsamında proje ve yapının denetimini yapmakla görevlidirler.
Yapı denetim kuruluşlarında görev alan denetçi mimar ve mühendislerden;
· Denetçi mimarlar; mimari projenin ve yapının bu projelere uygun yapılıp yapılmadığının denetimini yaparlar.
· Proje denetçisi inşaat mühendisleri; jeoteknik raporuyla birlikte yapı statiği ve betonarme-çelik-ahşap-yığma yapı hesabı ve projelerinin denetimi ile görevlidir.
· Yapı denetçisi inşaat mühendisleri; yapı denetimini yaparlar.
· Denetçi makina mühendisleri; proje ve yapı denetimini yaparlar.
· Denetçi elektrik mühendisleri; proje ve yapı denetimini yaparlar.

Yapı denetçilerinin sorumlulukları:

Denetçi mimar ve mühendisler, yapının ruhsat ve eklerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına aykırı, eksik, hatalı ve kusurlu yapılmış olması nedeniyle ortaya çıkan yapı hasarından dolayı yapı sahibi ve ilgili idareye karşı, yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı on beş yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise iki yıl süre ile sorumludurlar.
Denetçi mimar ve mühendislerin, denetim faaliyeti süresince başkaca mesleki ve inşaat işleri ile ilgili ticari faaliyette bulunmaları yasaktır.

YAPI DENETİMİ

YAPI DENETİMİ


Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip idareleri ifade eder.

İlgili idarelerin 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamındaki görev ve sorumlulukları:
- Yapı ruhsatı almak üzere yapılacak müracaatlarda mevzuatta belirtilen belgelerin istenmesi ve gerekli kontrollerin yapılması,
- Yapı denetim hizmet bedellerinin tahsili, yapı denetim hizmet bedellerine esas hakedişlerin onaylanması ve yapı denetim kuruluşuna ödenmesi,
- Yapı sahibince yapı denetim hizmet bedelinin taksidi veya kısmi taksidi peşin olarak yatırılmadan müteakip bölümün devamına izin verilmemesi,
- Yapı denetim kuruluşları ile bu kuruluşların mimar ve mühendislerinin yapı denetimine ait sicillerinin verilmesi,
- Yapı denetim kuruluşunun görevden ayrılması, denetim faaliyetinin geçici olarak durdurulması, izin belgesinin iptal edilmesi veya mimar ve/veya mühendislerinden birinin, herhangi bir sebeple yapı ile ilişiğinin kesilmesi halinde yapı sahibince, yeniden yapı denetim kuruluşu görevlendirilmedikçe veya yapı denetim kuruluşunca, ayrılan mimar ve/veya mühendislerin yerine yenisi işe başlatılmadıkça yapının devamına izin verilmemesi ve yapının o andaki durumunu belirleyen bir tespit tutanağının üç işgünü içinde düzenlenerek bir kopyasının Yapı Denetim Komisyonuna gönderilmesi, görevden ayrılan denetçi yerine 30 gün içinde yenisi görevlendirilmediği taktirde yapı tatil tutanağı düzenlenmesi,
- Bir sonraki yıla devreden işlerde, yıl sonu itibariyle seviye tespit tutanağı düzenlenmesi,
- Yapı denetim hizmet sözleşmesinde yer alan hükümlere yapı sahibince uyulmaması halinde yapı tatil tutanağı düzenlenerek inşaatın durdurulması, yapı denetim kuruluşunca uyulmaması halinde ise Yapı Denetim Komisyonuna bildirimde bulunulması,
- Kanun kapsamında denetlenerek inşa edilmiş yapılara sertifika verilmesi,
- Mevzuatta yer alan diğer görevler.

BAYINDIRLIK VE İSKAN MÜDÜRLÜKLERİ

BAYINDIRLIK VE İSKAN MÜDÜRLÜKLERİ

4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun uygulandığı illerdeki Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerini ifade eder.

Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerinin 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamındaki görev ve sorumlulukları:

- 4708 sayılı Kanun uygulanmasına ilişkin doğabilecek uyuşmazlıkların incelenerek sonuçlandırılması, itiraz halinde konunun Yapı Denetim Komisyonuna bildirilmesi.
- Müdürlüğün bulunduğu ildeki yapı denetim kuruluşlarının işlem ve faaliyetlerinin denetlenmesi.
- Mevzuatta yer alan diğer görevler

Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri'nde gerçekleştirilecek olan işlemler ve gerekli evraklar için tıklayınız..

YAPI DENETİM KURULUŞU

YAPI DENETİM KURULUŞU


Bakanlıktan aldığı izin belgesi ile münhasıran yapı denetimi görevini yapan, ortaklarının tamamı mimar ve mühendislerden oluşan tüzel kişiyi ifade eder.
Yetki sınırı:
Yapı denetim kuruluşlarının denetleyebilecekleri toplam yapı inşaat alanı 360.000 m2’yi geçemez.
Aynı alanda ve aynı proje dahilinde olmak şartı ile kuruluş ve denetçileri için toplam yapı inşaat alanı sınırı aranmaz. Yapı denetim kuruluşunun üzerinde bulunan işlerin toplamı denetleme yetki sınırını aşmamış ise, alınmak istenen yeni bir işin son iş olması kaydıyla, toplam yapı inşaat alanı sınırı kuruluş ve denetçileri için aşılabilir. 
Kuruluş koşulları:
Yapı denetim kuruluşuna ortak olabilmek için mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği veya elektrik mühendisliği diplomasına sahip olmak şartı aranır.


İzin alma aşamasında istenen belgeler:
Yapı denetim kuruluşuna izin belgesi alabilmek için, kuruluşun ortakları tarafından, kuruluşun faaliyette bulunacağı ili belirten dilekçe ile Bakanlığa müracaat edilir. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenir:

a) Kuruluşun ödenmiş sermayesinin nama yazılı hisselerinin tamamının mimar veya inşaat, makine ve elektrik mühendislerine ait ve sadece yapı denetiminin faaliyet konusu olarak seçilmiş olduğunu gösteren ticaret sicil gazetesi,

b) Ticaret veya sanayi odasına kayıt belgesi,

c) Kuruluş ortaklarının diploma veya yerine geçen belgelerinin asılları veya ibraz edilen aslının idarece tasdiklenmiş diploma suretleri, ek-13'deki form-11'e uygun taahhütnameleri, odaya kayıt belgeleri, sabıka kaydı olmadığına dair beyan, noterlikçe tasdikli imza sirküleri ve T.C. Kimlik numarası,

ç) Kuruluşta asgari istihdam edilmesi gereken;

1) Bir proje ve uygulama denetçisi mimarın,
2) Bir proje ve uygulama denetçisi inşaat mühendisinin,
3) Bir uygulama denetçisi inşaat mühendisinin,
4) Bir proje ve uygulama denetçisi makine mühendisinin,
5) Bir proje ve uygulama denetçisi elektrik mühendisinin,

denetim sorumluluğunu üstleneceğine dair ek-14'deki form-12'ye uygun taahhütnameleri, denetçi belgeleri, noterlikçe tasdikli imza beyanları, T.C. Kimlik numarası.

Not: Yapı Denetim Kuruluşu İzin Belgesi almak için yapmış olduğunuz başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra aşağıda bildirilen ve başvurunuz esnasında bildirdiğiniz bilgilerin doğruluğunu gösteren ayrı ayrı şeffaf dosyalara yerleştirilip, mavi GENİŞ bir klasör içerisinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Genel Evrak Bölümüne başvurunuz….!

Şube açma koşulları:

Yapı denetim kuruluşu, Kanun kapsamında olup herhangi bir yapı denetim kuruluşuna izin belgesi verilmemiş olan illerde, şube açarak faaliyet gösterebilir. Yapı denetim kuruluşunun faaliyet gösterdiği il dışında herhangi bir ilde şube açabilmesi için, ticari ve mali yönden gereken bütün işlemlerin tamamlanarak, şube açılacak olan ilde daimi olarak ikamet etmek kaydıyla asgari;

1) Bir proje ve uygulama denetçisi mimarın,
2) Bir proje ve uygulama denetçisi inşaat mühendisi
3) Bir uygulama denetçisi inşaat mühendisi
4) Bir proje ve uygulama denetçisi makine mühendisi
5) Bir proje ve uygulama denetçisi elektrik mühendisi

görevlendirilmesi şarttır. Denetçi mimar ve denetçi mühendisler için ek-14'te gösterilen form-12'ye uygun taahhütname, denetçi belgesi, noterlikçe tasdikli imza beyanı, T.C. Kimlik numarası, sabıka kaydı olmadığına dair beyanı; kontrol elemanları ve yardımcı kontrol elemanları için ise, üstleneceği denetim hizmeti için ek-19'da gösterilen form-17'ye uygun taahhütname, ibraz edilen aslının idare tarafından tasdikli diploma sureti, odaya kayıt belgesi, T.C. Kimlik numarası, sabıka kaydı olmadığına dair beyanı ile birlikte, gereken ticari ve mali işlemlerin tamamlandığını gösteren belgeler, kuruluşun şube açma talebini belirten bir dilekçe ekinde Yapı Denetim Komisyonuna sunulur.

-Yapı denetim kuruluşlarının şubeleri aracılığıyla faaliyet göstermelerine izin verilmiş olan bir ilde, o ili merkez olarak seçmiş olan yeni bir yapı denetim kuruluşuna izin belgesi verilmesi halinde, şubeler aracılığıyla faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşlarının sorumluluğunda bulunan işlerin tamamlanmasını müteakiben, şubeler için düzenlenmiş olan izin belgeleri iptal edilir.

YDK İzin Belgesi Başvurusu Süreçleri:
Yapı Denetim Kuruluşu İzin Belgesi Başvurusu şu şekilde yapılmaktadır:
  1. Yapı Denetim Sistemi (YDS)'de bir hesap açılması
  2. Firmanız ile ilgili bilgilerin Belge Başvurusu linkinden doldurulup başvurunun yapılması,
  3. Yaptığınız başvurudan size bir başvuru numarası üretilecektir, bu başvuru numarasını YİGM'ye teslim ettiğiniz dilekçenin üzerine yazmanız süreci hızlandıracaktır!
  4. YDK İzin belgesi almak için gerekli evrakları şahsen YDK'ya elden teslim edilmesi (Başvuru için gereken belgeler)
  5. Evrakların Komisyon tarafından değerlendirilmesi
  6. Komisyondan olumlu sonuç alınması durumunda belgenin şahsen YİGM'den teslim alınması
Komisyondan olumsuz sonuç alınması durumunda red nedeninin eksik evrak olması ve evrakların tamamlanabilir nitelikte olması durumunda 3. maddeden itibaren bir sonraki komisyonda değerlendirilmek üzere süreç tekrarlanır.


İzin belgesi alabilmek için Genel Müdürlüğümüze (Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı) müracaatta bulunan kuruluşların bu müracaatlarını 24.01.2008 tarih ve 153 sayılı Genelgemize göre Yapı Denetim Sistemi üzerinden de yapmaları ve sistemden alınacak kullanım sözleşmesini Komisyon Başkanlığımıza ulaştırmaları gerekmektedir.
Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi söz konusu aday kuruluşlara izin belgesi verileceği şeklinde yorumlanmamalıdır. İnternet aracılığıyla yapılan işlemlerden elde edilen veri, Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nin 12. maddesinin (Yapı denetim kuruluşlarına izin belgesi verilmesi) 3. ve 4. bendine göre yapılacak değerlendirmelerde kullanılacaktır.