YAPI DENETİMİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ 3
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yapı Denetim Kuruluşlarının Çalışma Usul ve Esasları
Yapı denetim kuruluşlarında ortaklık durumu
MADDE 10 — (1) Yapı denetim kuruluşlarının ortakları; mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ve elektrik mühendislerinden oluşur.
(2) Yapı denetim kuruluşları, kuruluşa ait hisse devri ile tebligat adresi vb. bilgilerin değişmesi halinde, bu bilgileri en geç bir ay içerisinde Yapı Denetim Komisyonuna bildirir.
(3) Vefat dışındaki herhangi bir nedenle ortaklar arasındaki hisse devri durumunda ise, kuruluşun bu durumu gösteren belgelerle müracaat etmesi halinde, ayrılan ortağın kuruluş ile ilişiği kesilir ve yeni ortak hissesini devir alana kadar kuruluşun faaliyetlerine izin verilmez.
(4) Ortaklardan herhangi birinin vefatı söz konusu olduğunda, vefat eden kuruluş ortağının hissesi kanuni varislerine intikal eder, varisler sermaye ortağı olarak kalabilirler. Ancak, varisler mimar veya mühendis değil ise hiçbir şekilde kuruluşta yönetici olamazlar ve kuruluş hisselerini yukarıdaki tanıma uymayan kişilere devredemezler. Bu durumdaki hisselerin, en geç 1 (bir) yıl içinde Kanunun ilgili maddesinde belirtilen ortaklık tarifine uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
(5) Geçici faaliyet durdurma cezası almış olan kuruluş ortaklarınca bu süre zarfında gerçekleştirilen hisse devir işlemleri, geçici faaliyet durdurma süresi bitene kadar, Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı tarafından işleme konulmaz.
Yapı denetim kuruluşlarına izin belgesi verilmesi
MADDE 11 — (1) Yapı denetim kuruluşları izin belgesi alabilmek için Bakanlığa, görev yapacağı ili belirten dilekçe ve eki aşağıdaki belgelerle birlikte müracaat ederler:
a) Kuruluşun ödenmiş sermayesinin nama yazılı hisselerinin tamamının mimar ve mühendislere ait olduğunu ve faaliyet konusu olarak yalnızca yapı denetimini seçtiğini gösteren ticaret sicil gazetesi,
b) Ticaret veya sanayi odasına kayıt belgesi,
c) Kuruluş ortaklarının FORM-11’e uygun taahhütnameleri, adli sicil raporları, oda kayıt belgeleri, noter tasdikli imza sirküleri,
ç) Banka teminat mektubu
d) Kuruluşta asgari istihdam edilmesi gereken,
- Bir Proje ve Yapı Denetçisi Mimarın,
- Bir Proje ve Yapı Denetçisi İnşaat Mühendisinin,
- Bir Yapı Denetçisi İnşaat Mühendisinin,
- Bir Proje ve Yapı Denetçisi Makine Mühendisinin,
- Bir Proje ve Yapı Denetçisi Elektrik Mühendisinin
denetim sorumluluğu üstleneceğine dair FORM-12’ye uygun taahhütnameleri, denetçi belgeleri, noter tasdikli imza beyanları, nüfus kayıt örnekleri ve ikametgâh ilmühaberleri.
(2) Yapı denetim kuruluşunun nama yazılı ödenmiş sermayesinin en az 300.000 YTL olması ve kurulu olduğu ilde en az 100 m² alana sahip tam donanımlı, il dışındaki diğer yerlerde 50 m² alana sahip ofise sahip olması zorunludur. Merkez ofiste en az beş bilgisayar, iki yazıcı, fotokopi makinesi ve denetim hizmetinde kullanılmak üzere kuruluş adına kayıtlı üç adet otomobil bulundurmak zorundadır. İl dışındaki ofislerde ise araç ve gereçlerin en az birer tanesi bulunmalıdır.
(5) Kuruluşun durumu ile ilgili yukarıda sayılan bilgi ve belgelerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda Bakanlığa bir ay zarfında bildirimde bulunulmaması veya bu belgelerin gerçeğe aykırı düzenlendiğinin anlaşılması halinde, düzenleyenler veya bu tür belgeleri kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulur ve izin belgesi verilmişse iptal edilir.