29 Ağustos 2011 Pazartesi

Bir binadan beklenenler


Bir binadan beklenen; dayanım, durabilite (dayanıklılık), ekonomi, işlevsellik ve estetiğin  bir arada olmasıdır. Binayla alakalı mimar ve mühendisler bu hususları birleştirmelidirler.

Bir bina inşa edilirken şu aşamalardan geçmelidir:

Bina tasarımı: i) Yer seçimi, ii) Zemin etüdü, iii) Sistem seçimi, iv) Projelendirme ve v) Projenin detaylandırılması.

Malzeme seçimi ve malzemenin denetimi:

 i) Kullanılan malzemelerin davranışı, ii) Seçilen malzemelerin maksada uygun olup olmadığı  iii) Kullanılan malzemelerde kalite denetim süreci.

İnşaat süreci: i) Tasarım ile uyumlu bir bina üretim teknolojisi, ii) Montaj ve işçilik.

Bina ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar projenin devam ettiği kabul edilmelidir. Yurdumuzda yeteri kadar ehemmiyet verilmeyen lakin Marmara Depremiyle önemi ortaya daha bariz olarak çıkan binaların bakımı ve onarımı  aşamalarını da bu sürece katmak gerekir, çünkü bina bir entegre sistemdir. Yurdumuzda bu aşamalara gereken ihtimamın gösterilmediği bir defa daha meydana çıkmıştır. Kullanılan malzemelerde kalite denetim süreci çok aksamıştır. Ayriyeten inşaatın tasarımla uyumlu bir yapı üretim teknolojisine göre yapılmadığı belli olmuştur. Bilhassa montaj ve işçilik büyük ölçüde aksamıştır. Aslında geçmişte büyük faydaları olan tekniker okullarını da kapatmış bir ülkeyiz. Eğitimsiz gruplar inşaatları yapmıştır. Yatırımların Marmara Bölgesi’nde teşvik edilmesi, bu şekilde büyük kentlere kırsal kesimlerden hızlı bir göçün olması, ve  buna denetimsizlik de eklenince felaketin boyutu büyük olmuştur.