ORGANİZASYON YAPISI
4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun gereği kurulmuş olan Yapı Denetim Komisyonunun başlıca görevleri, mimar ve mühendislere denetçi belgesi vermek, yapı denetim kuruluşlarına izin belgesi vermek, yapı denetim kuruluşlarının faaliyetlerini denetlemek, denetçi mimar ve mühendislerin sicil kayıtlarını tutmak olarak sayılabilir.
Yapı Denetim Komisyonu, 01.01.2005 tarihinden bu yana Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Komisyon, 4708 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatın öngördüğü görevleri, Yapı Malzemesi ve Yapı Denetimi Dairesi Başkanlığı emrinde bulunan Belge İnceleme ve Denetim Şube Müdürlüğü eliyle yürütmektedir. Kanun ve ilgili mevzuatın Komisyon’a verdiği görevlerin bu Şube Müdürlüklerine dağılımı ise aşağıdaki gibidir:
- Belge İnceleme Şube Müdürlüğü
Mimar ve mühendislere denetçi belgesi vermek,
Yapı denetim kuruluşlarına izin belgesi vermek,
Denetçi mimar ve mühendislerin sicil kayıtlarını tutmak.
- Denetim Şube Müdürlüğü
Yapı denetim kuruluşlarının faaliyetlerini denetlemek,FAALİYETLERİ
Taraflar arasındaki uyuşmazlığı inceleyerek görüş bildirmek,
Uyuşmazlık konularını ve şikayetleri mahallinde incelemek için eleman ve heyet göndermek,
Kamu ve özel sektör kuruluşları ile birlikte meslek içi eğitim programları düzenlemek.
- Yapı Denetimi İzin Belgesi ve Denetçi Belgesi Düzenleme
Yapı Denetim Komisyonu, 4708 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat gereği, yapı denetim kuruluşları ile bu kuruluşlarda görev alan denetçi mimar ve denetçi mühendislere izin belgesi düzenlemekle görevlidir.
- Denetim
Bakanlığımız tarafından yapılan denetimlerin hareket noktalarını, vatandaşlarımızın şikayetleri, ilgili idarelerin yapmış oldukları bildirimler, fesih işlemlerinin bildirimi ya da yerinde yapılan incelemeler oluşturmaktadır. Hareket noktası ne olursa olsun, öncelikle Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerimiz tarafından konuyla ilgili ön inceleme raporu hazırlanarak Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığına gönderilmekte; Komisyonumuz tarafından bu raporlar değerlendirilerek, ayrıntılı inceleme yapılmasına ihtiyaç duyulan hallerde Bakanlık Makamından alınan Olur ile konu, Teftiş Kurulu Başkanlığımıza iletilmektedir. Teftiş Kurulu Başkanlığımıza bağlı müfettişlerin yerinde yaptıkları incelemeler ve bunun sonunda hazırlanan inceleme raporlarında yer alan öneriler, yine bir Makam Olur’u ile Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı’na iletilmekte ve burada yer alan öneriler Komisyon tarafından değerlendirilerek işlem tesis edilmektedir.
- Eğitim
Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı’ndan belge almış olan denetçi mimar ve mühendisler ile yapı denetim kuruluşlarında çalışan yardımcı kontrol elemanlarının mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak üzere, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve bağlı meslek odaları eliyle ‘meslek içi eğitim’ çalışmaları başlatılmıştır. Meslek odaları ile birlikte yürütülmesi hedeflenen eğitimler:
• 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkında Kanun’un uygulama, kapsam, usul ve esaslarına ilişkin bilgilendirme,
• Yapı denetim kuruluşlarında görev alan denetçi mimar ve mühendislerin sorumlulukları ve uygulamada dikkat edilecek konular hakkında bilgilendirme,
• Yapı denetim kuruluşlarında görev alan denetçi mühendis ve yardımcı kontrol elemanlarının mesleki anlamda bilinçlendirilmesi
amaçlarına uygun şekilde yürütülecektir.
Halen Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri ile birlikte yürütülen denetim ve eğitim çalışmaları,
• Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerimizde çalışan ve yapı denetimi ile görevlendirilen teknik elemanların uygulamalara etkin biçimde katılımını sağlamak,
• Yapı denetim kuruluşlarının sorumlulukları, sorunları ve çalışma prensiplerine ilişkin bilgilendirme,
• Yapı denetimi faaliyetlerinin kontrol ve yönlendirilmesi hedefleri çerçevesinde yürütülmektedir.
Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı'nda gerçekleştirilecek olan işlemler ve gerekli evraklar için tıklayınız..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder